Herstart voor e-scooters

Article from:De Telegraaf 2018.02.08

Events Flagship Store Sharing


Herstart voor e-scooters

Amsterdam - In veel Chinese steden zijn e-scooters in de meerderheid. Hier is slechts 4% van de snor- en bromfietsen elektrisch. De Chinese e-scooterfabrikant Niu opent de aanval op deze bijna maagdelijke markt vanuit een flagshipstore in Amsterdam-Zuid.


„We gaan in Europa twintig winkels openen. Amsterdam is de eerste. We hebben hier ook al tachtig dealers uitgekozen”, zegt internationaal verkoopdirecteur Joseph Constanty.

In de etalage van de winkel, die vandaag open gaat, staan twee modellen met een startprijs vanaf €2499. De actieradius bedraagt 80 tot 100 kilometer. De motor is gemaakt door Bosch, de lithium-accu door Panasonic. De accu weegt acht kilo en kan thuis of op kantoor worden opgeladen. Wel wat anders dan de massieve loodaccu’s in goedkope en oudere modellen e-scooters.

Simkaart

Constanty en zijn Nederlandse contact Hans Schreuder verwachten dat de nieuwe generatie e-scooters zal aanslaan, na de teleurstellingen met de eerste generatie. „Dat kwam mede door de import van elektrische scooters van lage kwaliteit. Ze zagen er lelijk uit en de dealers konden de problemen met die loodaccu’s niet meer aan”, aldus Schreuder.

Via een simkaart zendt de boordcomputer van de Niu-scooter informatie over de acceleratie, de accu en de locatie naar een app. „Nee, niet naar China. De informatie hebben we afgeschermd”, zegt Constanty.

Overstappers

In Nederland rijden 681.000 snorfietsen (tot 25 km p/u) en 473.000 bromfietsen (45 km p/u), waarvan slechts circa 42.000 elektrisch. Amsterdam lijkt een goede startlocatie voor Niu. Het gemeentebestuur heeft de stad net taboe verklaard voor snor- en bromfietsen uit 2010 of ouder. Minvermogende overstappers naar e-scooters krijgen subsidie.

Niu (spreek uit ’New’) bestaat pas drie jaar. Een van de oprichters is Li Yinan, oud-technologie-directeur van Baidu, het Chinese Google. Niu heeft naar eigen zeggen in China al 350.000 e-scooters verkocht. „We zijn daar verreweg marktleider in het segment voor smartscooters met lithium-accu”, zegt Constanty. Voor Europa heeft Niu dit jaar een bescheiden doelstelling van 10.000 exemplaren. „We willen eerst het merk neerzetten.”

De concurrentie op de Europese markt voor e-scooters is zeer beperkt. Zo komt scootermarktleider Piaggio pas later dit jaar met een elektrische Vespa. Er wordt gefluisterd dat deze minstens €6000 gaat kosten. Ook de Amsterdamse startup Bolt wil dit jaar zijn eerste model uitbrengen. Niu-directeur Constanty is niet bevreesd voor de concurrentie. „Laat ze maar komen. We lopen qua kennis en ervaring drie jaar voor. Bij de eerste 20.000 scooters heb je veel problemen. Dat hadden wij ook.”







https://www.telegraaf.nl/financieel/1647192/herstart-voor-e-scooters